Annons:

Valkompass om EU-valet 2024

Europeiska flaggan, EU-flaggan

Den 9 juni 2024 är det val i Sverige till Europaparlamentet. Här på ideologi.se kan du läsa på om vad de svenska partierna tycker om EU, euron och unionens framtid i vår valkompass.

Annons:

Valet handlar om vilka 21 politiker som ska representera Sverige i Europaparlamentet de närmaste åren. Våra EU-parlamentariker är med och beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. De tar också beslut om EU:s budget och ska godkänna EU-kommissionen.

Ideologier om EU

Det finns olika idéer om hur mycket Sverige ska samarbeta med andra länder i Europa och hur den europeiska unionen (EU) ska utvecklas.

Euroskeptisicm

Pro-europeisk ideologi

Vad partierna tycker om EU

Centerpartiet

Centerpartiet är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningen om EU och nej i folkomröstningen om euron. C tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.

Centerpartiet om EU

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. KD tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.

Kristdemokraterna om EU

Liberalerna

Liberalerna är mycket för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. L tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.

Liberalerna om EU

Miljöpartiet

Miljöpartiet är lite för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. MP tillhör Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA) i EU-parlamentet.

Miljöpartiet om EU

Moderaterna

Moderaterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. M tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.

Moderaterna om EU

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. S tillhör Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet.

Socialdemokraterna om EU

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är emot Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. SD tillhör partigruppen Europeiska konservativa och reformister i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna om EU

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är lite emot Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. V tillhör Vänstergruppen i Europaparlamentet.

Vänsterpartiet om EU

Annons: