Guide inför EU-valet

Europeiska flaggan, EU-flaggan

Den 9 juni 2024 är det val i Sverige till Europaparlamentet. Här på ideologi.se kan du läsa på om vad de svenska partierna tycker om EU, euron och unionens framtid.

Valet handlar om vilka 21 politiker som ska representera Sverige i Europaparlamentet de närmaste åren. Våra EU-parlamentariker är med och beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. De tar också beslut om EU:s budget och ska godkänna EU-kommissionen.

Vad partierna tycker om EU

Centerpartiet

Centerpartiet är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningen om EU och nej i folkomröstningen om euron. C tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.

Centerpartiet om EU

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. KD tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.

Kristdemokraterna om EU

Liberalerna

Liberalerna är mycket för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. L tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.

Liberalerna om EU

Miljöpartiet

Miljöpartiet är lite för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. MP tillhör Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA) i EU-parlamentet.

Miljöpartiet om EU

Moderaterna

Moderaterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. M tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.

Moderaterna om EU

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna är för Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var ja i folkomröstningarna om EU och euron. S tillhör Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet.

Socialdemokraterna om EU

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är emot Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. SD tillhör partigruppen Europeiska konservativa och reformister i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna om EU

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är lite emot Sveriges integration i EU. Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron. V tillhör Vänstergruppen i Europaparlamentet.

Vänsterpartiet om EU