Annons:

Miljöpartiet om EU

Europeiska flaggan, EU-flaggan

Här får du en begriplig förklaring om vad Miljöpartiet (MP) tycker om EU, alltså Europeiska unionen. Både om Sveriges medlemskap i EU, införande av euro och Europaparlamentet.

Sammanfattning

  • Miljöpartiet bedöms som lite för Sveriges integration i EU.
  • Partiets officiella linje var nej i folkomröstningarna om EU och euron.
  • Tillhör partigruppen Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA).
  • Lite emot att EU kan styra över medlemsländernas utrikespolitik och ekonomi.
  • Lite för att EU ger regionalt stöd till exempelvis jordbruk samt den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital och arbetskraft.
  • Neutral inför att EU kan styra över medlemsländernas invandringspolitik.
  • Naturskyddsföreningen ger Miljöpartiet betyget utmärkt miljöpolitik.
  • Miljöpartiet är ganska för att Sverige skickar vapen till Ukraina.
Annons:

Partiets inställning till EU

Miljöpartiet bedöms som lite för (5,1) Sveriges integration i EU enligt 2019 Chapel Hill expert survey, där 1 är mycket emot europeisk integration och 7 är mycket för europeisk integration. Chapel Hill expert survey är en undersökning där över 400 europeiska experter har graderat de svenska partierna i olika frågor (källa).

Om europeisk integration

Partierna tycker olika om hur relationen mellan Sverige och EU ska se ut samt hur EU ska utvecklas på sikt. Vissa partier vill att Sverige ska lämna EU helt, så som Storbritannien gjorde i och med Brexit. Andra partier vill att Sverige ska integreras mer med EU, exempelvis genom att införa valutan euro i Sverige. En del politiker vill även att EU ska bli en federation, alltså där fler politiska frågor i Sverige skulle beslutas på EU-nivå och verkställas av EU-myndigheter.

Position i EU-omröstningen

I folkomröstningen om EU-medlemskap år 1994 var Miljöpartiets officiella linje nej till att Sverige skulle gå med i Europeiska unionen.

Om EU-omröstningen

Den 13 november 1994 genomfördes en folkomröstning i Sverige om medlemskap i EU, alltså Europeiska unionen. Frågan var: ”Anser du att Sverige bör bli medlem i EU i enlighet med avtalet mellan Sverige och EU:s medlemsstater?”. 52,3 procent röstade ja medan 46,8 procent röstade nej. Ja-sidan vann alltså den rådgivande folkomröstningen. Valdeltagandet var 83,3 procent av de som fick rösta i Sverige.

Position i euro-omröstningen

I folkomröstningen om euro år 2003 var Miljöpartiets officiella linje nej till att Sverige skulle införa euro som valuta istället för svenska kronor.

Om euro-omröstningen

Den 14 september 2003 genomfördes en folkomröstning i Sverige om medlemskap i euro, alltså EU:s gemensamma valuta. Frågan var: ”Anser du att Sverige skall införa euron som valuta?”. 42,0 procent röstade ja medan 55,9 procent röstade nej. Nej-sidan vann alltså den rådgivande folkomröstningen. Valdeltagandet var 82,6 procent av de som fick rösta i Sverige.

Partigrupp i Europaparlamentet

I Europaparlamentet tillhör Miljöpartiet partigruppen Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA). På bilden är det den gröna partigruppen, alltså den tredje partigruppen från vänster.

Europaparlamentet 2021 med mörkröda partier till vänster och bruna partier till höger

I partigruppen finns Europeiska gröna partiet (EGP) och ledamöter från bland annat tyska Allians 90/De gröna och franska Europe Écologie. Inget annat svenskt parti finns i partigruppen.

Synsätt i olika EU-frågor

Nedan ser du Miljöpartiets inställning i olika EU-frågor enligt 2019 Chapel Hill expert survey, där 1 är mycket emot och 7 är mycket för. Chapel Hill expert survey är en undersökning där över 400 europeiska experter har graderat de svenska partierna i olika frågor (källa).

Regionalt stöd

Miljöpartiet är lite för (4,9) att EU ger regionalt stöd för att öka den europeiska samhörigheten. Exempelvis riktade ekonomiska stöd till bland annat sämre utvecklade regioner, socialt utsatta och jordbruk.

Inre marknad

Miljöpartiet är lite för (4,6) att EU underlättar för fri rörlighet av varor, tjänster, kapital och arbetskraft inom unionen, den så kallade inre marknaden.

Utrikespolitik

Miljöpartiet är lite emot (2,5) att EU kan styra utrikes- och säkerhetspolitiken i unionens länder.

Ekonomi

Miljöpartiet är lite emot (3,1) att EU kan styra ekonomisk politik och budgetkrav i unionens länder.

Invandring

Miljöpartiet är neutral (3,9) inför att EU kan styra invandrings- och flyktingpolitken i unionens länder.

Klimat och miljö

Naturskyddsföreningen ger Miljöpartiet betyget utmärkt miljöpolitik. Miljöpartiet ställer sig helt bakom 20 av 20 förslag om en ambitiös miljöpolitik för EU.

Naturskyddsföreningen i Sverige har tagit fram 20 politiska förslag för EU och frågat partierna vad de tycker om dessa förslag. Förslagen handlar bland annat om striktare klimatmål med nollutsläpp senast 2040 och halverad energianvändning till samma år. De betonar behovet av ökad koldioxidlagring i skog och mark samt omriktning av finansiella flöden för att stödja miljövänliga projekt och stoppa finansieringen av fossila bränslen. Förslagen inkluderar också starkare skydd för naturskogar och bindande mål för skydd av biologisk mångfald. Ytterligare krav på hållbart jordbruk och strängare kemikalieregleringar, inklusive ett förbud mot PFAS, framhävs som centrala för att möta EU:s miljöutmaningar.

Läs hela undersökningen hos Naturskyddsföreningen

Kriget i Ukraina

Nedan ser du partiets inställning till kriget i Ukraina enligt undersökningen 2023 SPEED CHES – Ukraine, där 1 är mycket emot och 10 är mycket för. 2023 SPEED CHES – Ukraine är en undersökning där över 200 europeiska experter har graderat de svenska partierna i frågor kopplat till Ukraina-kriget (källa).

Inställning till Ryssland

Miljöpartiet är mycket för (8,4) att inte samarbeta med den ryska regimen i Kreml.

Flyktingar från Ukraina

Miljöpartiet är extremt för (9,3) att tillåta ukrainska flyktingar att komma in i Sverige.

Vapen till Ukraina

Miljöpartiet är ganska för (6,6) att Sverige skickar vapen och militär utrustning för att stödja ukrainska armén.

Höga energikostnader

Miljöpartiet är för (7,3) att Sverige accepterar högre energikostnader på grund av sanktionerna mot Ryssland.

EU-medlemskap för Ukraina

Miljöpartiet är lite för (5,9) ett ukrainskt medlemskap i Europeiska unionen.

Partiets ideologi

Miljöpartiet är ganska vänster enligt politiska experter. Miljöpartiet beskriver sig själva som en del av en global grön rörelse. Partiets hjärtefråga är att skydda miljön.

Mer om Miljöpartiets ideologi


Annonser: