Annons:
EU-flaggor

Förtidsröstningen i EU-valet börjar om en vecka

EU-valet 2024 närmar sig och från och med den 22 maj kan svenska medborgare börja förtidsrösta. Fram till den 9 juni finns möjligheten att rösta i valfri lokal för förtidsröstning i valet till Europaparlamentet.

För de som vill förtidsrösta finns det många alternativ, enligt Valmyndigheten. Välj en röstningslokal som passar dig, var som helst i landet. Minst en förtidsröstningslokal per kommun kommer även att hålla öppet på själva valdagen. Valdagen är söndagen den 9 juni.

För att förtidsrösta behöver du en giltig id-handling och ditt röstkort, meddelar Valmyndigheten på sin webbplats. Saknar du ditt röstkort kan många röstningslokaler skriva ut ett nytt åt dig, eller så kan du beställa ett nytt via Valmyndighetens webbplats. Har du ingen id-handling kan någon annan som fyllt 18 år intyga din identitet genom att visa sin id-handling.

Om du har svårt att ta dig till en röstningslokal eller inte kan rösta på egen hand, finns det hjälp att få enligt Valmyndigheten. Personer med funktionsnedsättning kan be om hjälp av en röstmottagare eller ta med sig en ledsagare. Du kan också rösta med hjälp av ett bud eller ambulerande röstmottagare, som din kommun kan ordna.

Läs mer om röstning på val.se

Annonser: