Annons:
EU-flagga

Mindre partier och SD blev EU-valets förlorare

Den 9 juni 2024 röstade fyra miljoner svenskar om vilka 21 politiker som ska representera Sverige i Europaparlamentet 2024 till 2029. Valets förlorare blev Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Inga nya småpartier klarade spärren.

Valdeltagandet i årets EU-val landade på 50,7 %, vilket är en nedgång från 2019 med 4,6 procentenheter. Så här ser det preliminärt valresultat ut den 11 juni 2024:

Diagram över preliminärt valresultat i EU-valet 2024

Valet var en nagelbitare för de mindre partierna, då främst för Liberalerna som var nära spärren på fyra procent som måste klaras för att få mandat. Liberalerna klarade precis spärren och gjorden ett marginellt bättre val jämfört med 2019. Två mindre partier som dock fick sämre siffror detta val var Centerpartiet och Kristdemokraterna. C backade med 3,5 procentenheter medan KD backade med 2,6 procentenheter, enligt det preliminära valresultatet.

Det gick inte heller bra för de nya småpartierna. Det var inget nytt småparti som klarade spärren på fyra procent. Kategorin övriga anmälda partier samlade 2,2 procent. Det var en minskning från 2019 med 0,3 procentenheter. Så varken Folklistan, Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig Samling får skickar några av sin politiker till EU-parlamentet.

Den stora skrällen i EU-valet var dock att Sverigedemokraterna backade, vilket är första gången SD har backat i ett större val. SD minskade med 2,1 procentenheter. Samtidigt gick både Vänsterpartiet och Miljöpartiet framåt. V ökade med 4,2 procentenheter medan MP ökade med 2,3 procentenheter. Detta är lite omvända världen mot Europa i stort, där konservativa gick framåt medan progressiva partier backade. Ett tydligt exempel är Tyskland där Alternativ för Tyskland blev andra största parti, medan De gröna backade till fjärde största parti. Detta är omvänd ordning från 2019. Detta visar siffror från EU:s officiella valsajt.

När det gäller mandatfördelningen blir det inga stora förändringar. Enligt det preliminära valresultatet tappar Kristdemokraterna ett mandat till Vänsterpartiet. I övrigt är antalet mandat för partierna samma som föregående mandatperiod. Någon som dock får packa väskorna är Sara Skyttedal, som lämnade KD före valet och startade Folklistan tillsammans med Jan Emanuel.

Hos Valmyndigheten kan du följa den slutliga rösträkningen. När den är klar får vi även siffror för övriga partier och personkryss. Det slutliga valresultatet beräknas bli klart under helgen 15–16 juni.

Följ den slutliga rösträkningen på val.se

Annonser: