Euroskepticism

Lär dig mer om euroskeptisk ideologi – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin, exempel på politik och en viktig tänkare.

Euroskepticism i nötskal

Euroskeptisk ideologi handlar om en kritisk inställning till den europeiska integrationen och EU som organisation. Det kan finnas olika skäl till varför någon är euroskeptisk, men vanligtvis handlar det om oro för att nationell suveränitet går förlorad till förmån för beslutsfattande på EU-nivå.

Euroskeptisk politik

Ett exempel på politik som är präglad av euroskeptisk ideologi kan vara krav på att minska den svenska budgeten till EU. Euroskeptiska politiker kan hävda att EU:s inflytande har blivit för stort, vilket innebär att Sverige inte längre har fullständig kontroll över sin egen ekonomi och politiska beslut.

Euroskeptiska politiker kan också motivera krav på att minska EU:s inflytande genom att lyfta fram problem med den europeiska integrationen, som exempelvis migrationsfrågor. De kan hävda att EU:s migrationspolitik har skapat problem för Sverige och att EU:s stöd till andra länder inte bör få ta pengar från svenska skattebetalare.

Euroskeptiska politiker kan även argumentera för att viktiga politiska beslut ska fattas nationellt istället för på EU-nivå, vilket skulle minska EU:s inflytande och göra det lättare för Sverige att fatta beslut som gynnar landets intressen.

Viktiga tänkare

Nigel Farage är en viktig tänkare inom denna ideologi och är känd som grundaren av det euroskeptiska partiet UKIP i Storbritannien. Farage föddes 1964 i Kent, England och började sin politiska karriär som medlem i konservativa partiet. Han lämnade senare partiet och grundade UKIP år 1993, vars främsta mål var att lämna EU. Farage var också en av de ledande rösterna i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016, där en majoritet röstade för att lämna EU.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av den politiska ideologin euroskeptisim:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är mycket höger enligt politiska experter. Partiet beskriver sig själva som ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Sverigedemokraternas hjärtefråga är motståndet mot invandring.

Mer om Sverigedemokraternas ideologi

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är mycket vänster enligt politiska experter. Vänsterpartiet beskriver sig själva som ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Partiets hjärtefråga är skattepengar till välfärden.

Mer om Vänsterpartiets ideologi

Se även

Pro-europeisk

Nationalism

Fler politiska ideologier