Annons:

Fascism

Lär dig mer om fascism – en politisk ideologi. Läs en lättläst sammanfattning om vad ideologin går ut på och om svenska partier är påverkade av fascism.

Vad är fascism?

Fascism är en högerextrem, auktoritär, ultranationalistisk politisk ideologi och rörelse, kännetecknad av en diktatorisk ledare, centraliserad auktoritet, militarism, förtryck av opposition, tro på en naturlig social hierarki, underordnande av individuella intressen för det upplevda bästa för nationen eller rasen, samt stark reglering av samhället och ekonomin.

Fascismen förkastar påståenden om att våld är inneboende negativt eller meningslöst och ser istället imperialism, politiskt våld och krig som medel för nationell förnyelse. Fascister förespråkar ofta etablerandet av en totalitär enpartistat och ekonomisk självförsörjning inom den egna nationen.

Fascismens extrema auktoritarism och nationalism manifesterar sig ofta som en tro på raslig renhet eller en överordnad ras, vanligtvis blandad med någon form av rasism eller diskriminering mot en demoniserad ”annan”, såsom judar. Dessa idéer har motiverat fascistiska regimer att begå folkmord, massakrer, tvångssteriliseringar, massmord och tvångsförflyttningar.

Källhänvisning i skolarbete

Ovanstående text är en sammanfattning av en artikel på Wikipedia. När du refererar till en källa som Wikipedia i en skoluppsats är det viktigt att ange informationen på ett sätt som gör det lätt för läsaren att hitta ursprungskällan. Du kan exempelvis använda Harvard som referenssystem.

I löptexten skrivs referensen så här i slutet av en mening:

(Wikipedia 2024)

I referenslistan skrivs referensen så här:

Wikipedia (2024). Fascism. https://en.wikipedia.org/wiki/Fascism

Annons:
På blåsippans domäner : Så kapade vi SD på nätet inför valet 2010

Boken ”På blåsippans domäner” är den osannolika historien om när internetnördar utmanade SD på nätet. Författaren ger en unik inblick i hur hans webbplats Sverige­demokraterna.de blev den mest synliga sökträffen på Google inför riksdagsvalet 2010.

Ordboksförklaring

Fascism har funnits som ord i det svenska språket sedan 1922 enligt Svensk ordbok. Så här förklaras ordet fascism:

En antidemokratisk politisk lära som betonar ledar­principen och sär­skilt bekämpar arbetar­rörelsen.

– Svensk ordbok

Riksdagspartier

Det finns inga fascistiska partier i Sveriges riksdag enligt Wikipedia.

Se även

Ekofascism

Nazism

Fler politiska ideologier


Delar av denna text bygger på innehåll från engelska Wikipedia som översatts till svenska av ChatGPT och innehåll från svenska Wikipedia.

Annonser: