Annons:

Kristdemokrati

Lär dig mer om kristdemokrati – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin och vilka svenska partier som är påverkade av kristdemokrati.

Vad är kristdemokrati?

Kristdemokrati är en politisk ideologi som inspirerats av kristen social undervisning för att hantera utmaningarna i dagens samhälle och politik. Under 1800-talet var dess huvudsakliga syfte att förena katolicismen med demokrati, svara på den ”sociala frågan” kring kapitalismen och arbetarklassen, samt lösa spänningarna mellan kyrkan och staten. Under 1900-talet ledde kristdemokrater Väst- och Sydeuropa efter andra världskriget genom att bygga moderna välfärdsstater och konstruera Europeiska unionen.

Kristdemokrati har hämtat inspiration från katolsk social undervisning och även neo-scholastik, samt den reformerta kalvinistiska traditionen. Senare har den fått stöd bland lutheraner och pingstvänner, bland andra kristna samfund i olika delar av världen.

På den europeiska politiska skalan från vänster till höger har kristdemokrati varit svår att placera, eftersom kristdemokrater ofta har avvisat liberal ekonomi och individualism och istället förespråkat statlig intervention. Samtidigt har de försvarat enskild äganderätt mot överdriven statlig inblandning. Det har inneburit att kristdemokrati historiskt sett betraktats som centervänster i ekonomiska frågor och centerhöger i många sociala och moraliska frågor. Mer nyligen har kristdemokrater positionerat sig som centerhöger. Till exempel identifierar sig Europeiska folkpartiet, som de flesta europeiska kristdemokratiska partier är anslutna till, som ”EU:s center-höger parti”. Kristdemokrater stöder en ”något reglerad marknadsekonomi” med en effektiv social trygghet och en social marknadsekonomi.

Källhänvisning i skolarbete

Ovanstående text är en sammanfattning av en artikel på Wikipedia. När du refererar till en källa som Wikipedia i en skoluppsats är det viktigt att ange informationen på ett sätt som gör det lätt för läsaren att hitta ursprungskällan. Du kan exempelvis använda Harvard som referenssystem.

I löptexten skrivs referensen så här i slutet av en mening:

(Wikipedia 2024)

I referenslistan skrivs referensen så här:

Wikipedia (2024). Christian democracy. https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_democracy

Annons:
På blåsippans domäner : Så kapade vi SD på nätet inför valet 2010

Boken ”På blåsippans domäner” är den osannolika historien om när internetnördar utmanade SD på nätet. Författaren ger en unik inblick i hur hans webbplats Sverige­demokraterna.de blev den mest synliga sökträffen på Google inför riksdagsvalet 2010.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av den politiska ideologin kristdemokrati:

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är höger enligt politiska experter. Partiet beskriver själva sin ideologi som demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Kristdemokraternas hjärtefråga är kristendomens roll i politiken.

Mer om Kristdemokraternas ideologi

Se även

Islamism

Fler politiska ideologier


Delar av denna text bygger på innehåll från engelska Wikipedia som översatts till svenska av ChatGPT och innehåll från svenska Wikipedia.

Annonser: