Liberalism

Lär dig mer om liberalism – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin, exempel på politik och en viktig tänkare.

Liberalism i ett nötskal

Liberalism är en politisk ideologi som främjar frihet och individualism. Det handlar om att ge människor möjlighet att ta egna beslut och utnyttja sin fulla potential. Liberala tänkare tror på en minimal regering som bara ska ställa upp regler och skydda medborgarnas grundläggande rättigheter, men inte lägga sig i detaljerna i deras liv.

Liberal politik

En person som identifierar sig som liberal kan stödja en mindre statlig roll i ekonomin och förespråka för privat ägande av företag. De kan anse att företagsägare ska ha rätt att göra sina egna beslut om hur de vill driva sin verksamhet, utan inblandning från staten.

En annan liberal ståndpunkt är att förespråka för fri rörlighet av människor och varor, både inom landet och internationellt. De kan anse att individer ska ha rätt att resa och arbeta var de vill, och att frihandel mellan länder är gynnsamt för alla parter.

Slutligen kan en liberal vara för att begränsa statens makt genom konstitutionella begränsningar och skydd för individuella rättigheter. De kan anse att det är viktigt att ha en balans mellan individuell frihet och regeringsmakten, och att begränsa statens inflytande är nödvändigt för att skydda individuella rättigheter och friheter.

Viktig tänkare

En viktig liberal tänkare är John Locke, som levde på 1600-talet i England. Locke är mest känd för sina idéer om regeringens begränsningar och människans naturliga rättigheter, inklusive rätten till liv, frihet och egendom.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av den politiska ideologin liberalism:

Centerpartiet

Centerpartiet är ganska höger enligt politiska experter. Partiet beskriver själva sin ideologi som social, decentralistisk och grön liberalism. Centerpartiets hjärtefråga är att stötta landsbygden.

Mer om Centerpartiets ideologi

Liberalerna

Liberalerna är ganska höger enligt politiska experter. Liberalerna beskriver sig själva som Sveriges liberala parti. Partiets hjärtefråga är frihandel.

Mer om Liberalernas ideologi

Se även

Socialliberalism

Marknadsliberalism, ekonomisk liberalism

Nyliberalism

Fler politiska ideologier