Nationalkonservatism

Lär dig mer om nationalkonservatism – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin, exempel på politik och en viktig tänkare.

Nationalkonservatism i ett nötskal

Nationalkonservatism är en politisk ideologi som fokuserar på att bevara den nationella kulturen och samhällsstrukturen. Det handlar om att skydda och värna den nationella identiteten och traditionerna, samtidigt som man försvarar det självständiga samhället och sin egen nation från utomstående påverkan.

Nationalkonservativ politik

Ett exempel på detta kan synas i debatten om invandring, där nationalkonservativa politiker ofta förespråkar strängare gränskontroller och minskad invandring för att skydda nationens kultur och identitet.

Samtidigt kan nationalkonservatism också innebära en betoning på traditionella kulturella och samhälleliga institutioner. Detta kan synas i exempelvis debatten om familjevärderingar och jämställdhet, där nationalkonservativa politiker ofta förespråkar traditionella familjevärderingar och motstår förändringar i samhället som de ser som hot mot nationens identitet.

Nationalkonservatism kan också innebära en betoning på ekonomisk nationalism och självförsörjning. Detta kan synas i exempelvis debatten om handelsavtal, där nationalkonservativa politiker ofta förespråkar nationella handelsavtal och motstår globaliseringens effekter på nationens ekonomi.

Slutligen kan nationalkonservatism också innebära en betoning på nationens militära försvar. Detta kan synas i exempelvis debatten om försvarspolitik, där nationalkonservativa politiker ofta förespråkar en starkare militär och en hårdare linje gentemot potentiella hot mot nationens säkerhet.

Viktiga tänkare

En viktig tänkare inom nationalkonservatism är Joseph de Maistre, en fransk diplomat och filosof från 1700-talet. De Maistre var en kritiker av den franska revolutionen och argumenterade för att varje nation har sin egen unika kultur och traditioner som bör respekteras och skyddas.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av den politiska ideologin nationalkonservatism:

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är mycket höger enligt politiska experter. Partiet beskriver sig själva som ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Sverigedemokraternas hjärtefråga är motståndet mot invandring.

Mer om Sverigedemokraternas ideologi

Se även

Konservatism

Kristdemokrati

Liberalkonservatism

Socialkonservatism

Värdekonservatism

Fler politiska ideologier