Annons:

Pro-europeisk ideologi

Lär dig mer om pro-europeisk ideologi – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin och vilka svenska partier som är påverkade av pro-europeisk ideologi.

Vad är pro-europeisk ideologi?

Pro-europeisk ideologi är en politisk ståndpunkt som förespråkar europeisk integration och medlemskap i Europeiska unionen (EU). Europeisk integration är processen för industriell, ekonomisk, politisk, juridisk, social och kulturell integration av stater helt eller delvis i Europa eller i närheten. Europeisk integration har främst skett genom Europeiska unionen och dess politik. Pro-europeiska politiker förespråkar exempelvis införandet av euro som valuta i Sverige.

Vissa pro-europeiska politiker stöder idén om att i framtiden skapa ett federalt Europa. Det är en europeisk integration som leder till bildandet av en suverän superstat (liknande USA), organiserad som en federation av EU:s medlemsländer. Många beslut som idag beslutas i Sveriges riksdag skulle då fattas på federal nivå, exempelvis frågor som försvar, migration och inre säkerhet.

Källhänvisning i skolarbete

Ovanstående text är en sammanfattning av en artikel på Wikipedia. När du refererar till en källa som Wikipedia i en skoluppsats är det viktigt att ange informationen på ett sätt som gör det lätt för läsaren att hitta ursprungskällan. Du kan exempelvis använda Harvard som referenssystem.

I löptexten skrivs referensen så här i slutet av en mening:

(Wikipedia 2024)

I referenslistan skrivs referensen så här:

Wikipedia (2024). Pro-Europeanism. https://en.wikipedia.org/wiki/Pro-Europeanism

Annons:
På blåsippans domäner : Så kapade vi SD på nätet inför valet 2010

Boken ”På blåsippans domäner” är den osannolika historien om när internetnördar utmanade SD på nätet. Författaren ger en unik inblick i hur hans webbplats Sverige­demokraterna.de blev den mest synliga sökträffen på Google inför riksdagsvalet 2010.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av pro-europeisk ideologi:

Liberalerna

Liberalerna är ganska höger enligt politiska experter. Liberalerna beskriver sig själva som Sveriges liberala parti. Partiets hjärtefråga är frihandel.

Mer om Liberalernas ideologi

Se även

EU-valet

Euroskepticism

Fler politiska ideologier


Delar av denna text bygger på innehåll från engelska Wikipedia som översatts till svenska av ChatGPT och innehåll från svenska Wikipedia.

Annonser: