Annons:

Socialkonservatism

Lär dig mer om socialkonservatism – en politisk ideologi som påverkar svensk politik. Läs om ideologin och vilka svenska partier som är påverkade av socialkonservatism.

Vad är socialkonservatism?

Socialkonservatism är en politisk åsikt som betonar traditionella maktförhållanden framför olika sätt att vara och tänka inom samhället. Socialt konservativa är människor som gillar gamla traditionella sätt att leva och tänka, som till exempel hur familjer fungerar, könsroller, sex, nationell stolthet och religiösa traditioner.

De som är socialt konservativa är oftast inte så förtjusta i förändringar i samhället utan tycker att det gamla sättet är bäst när det gäller sociala frågor.

Socialt konservativa tycker också att religiösa institutioner ska få vara med i det offentliga livet och de stödjer ofta att regeringen stöttar religion. De är oftast emot att staten inte stöttar någon religion och att religion inte ska påverka hur samhället styrs.

Källhänvisning i skolarbete

Ovanstående text är en sammanfattning av en artikel på Wikipedia. När du refererar till en källa som Wikipedia i en skoluppsats är det viktigt att ange informationen på ett sätt som gör det lätt för läsaren att hitta ursprungskällan. Du kan exempelvis använda Harvard som referenssystem.

I löptexten skrivs referensen så här i slutet av en mening:

(Wikipedia 2024)

I referenslistan skrivs referensen så här:

Wikipedia (2024). Social conservatism. https://en.wikipedia.org/wiki/Social_conservatism

Annons:
På blåsippans domäner : Så kapade vi SD på nätet inför valet 2010

Boken ”På blåsippans domäner” är den osannolika historien om när internetnördar utmanade SD på nätet. Författaren ger en unik inblick i hur hans webbplats Sverige­demokraterna.de blev den mest synliga sökträffen på Google inför riksdagsvalet 2010.

Riksdagspartier

Enligt svenska Wikipedia är dessa partier påverkade av den politiska ideologin socialkonservatism:

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna är höger enligt politiska experter. Partiet beskriver själva sin ideologi som demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Kristdemokraternas hjärtefråga är kristendomens roll i politiken.

Mer om Kristdemokraternas ideologi

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna är mycket höger enligt politiska experter. Partiet beskriver sig själva som ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn. Sverigedemokraternas hjärtefråga är motståndet mot invandring.

Mer om Sverigedemokraternas ideologi

Se även

Konservatism

Liberalkonservatism

Nationalkonservatism

Värdekonservatism

Fler politiska ideologier


Delar av denna text bygger på innehåll från engelska Wikipedia som översatts till svenska av ChatGPT och innehåll från svenska Wikipedia.

Annonser: