Annons:

Valkompass om riksdagsvalet 2026

Svenska flaggan

Den 13 september 2026 är det val till Sveriges riksdag. Här på ideologi.se kommer du kunna läsa på om vad de svenska partierna tycker om olika valfrågor.

Valet handlar om vilka 349 politiker som ska representera svenska folket i riksdagen åren 2026 till 2030. Våra riksdagsledamöter är med och beslutar om nya lagar. De tar också beslut om Sveriges budget och ska godkänna Sveriges statsminister och regering.

Nuvarande riksdagspartier

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna fick 30,33 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade nej till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna fick 20,54 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade ja till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Sverigedemokraterna

Moderaterna

Moderaterna fick 19,10 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade ja till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Moderaterna

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet fick 6,75 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade nej till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Vänsterpartiet

Centerpartiet

Centerpartiet fick 6,71 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade nej till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Centerpartiet

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna fick 5,34 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade ja till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Kristdemokraterna

Miljöpartiet

Miljöpartiet fick 5,08 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade nej till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Miljöpartiet

Liberalerna

Liberalerna fick 4,61 procent av rösterna i riksdagsvalet 2022. Partiet röstade ja till Ulf Kristersson (M) som Sveriges statsminster efter valet.

Mer om Liberalerna

Partier under spärren

I Sverige finns en så kallad riksdagsspärr. Det innebär att partier måste komma över en viss andel röster för att komma in i Sveriges riksdag. Spärren ligger just nu på fyra procent. Här följer en lista över de småpartier som inte klarade spärren i riksdagsvalet 2022. Listan är begränsad till de partier som fick över 10 000 röster.

  • Partiet Nyans fick 0,44 procent av rösterna. Det är ett identitetspolitiskt parti enligt Wikipedia.
  • Alternativ för Sverige fick 0,26 procent av rösterna. Det är ett nationalistiskt parti enligt Wikipedia.
  • Medborgerlig Samling fick 0,20 procent av rösterna. Det är ett liberalkonservativt parti enligt Wikipedia.

Denna lista kommer kompletteras med småpartier som gör bra ifrån sig i opinionsundersökningar när vi börjar närma oss valdagen.

Annonser: