Annons:
EU-flagga

Flera politiska kändisar bland kandidaterna till EU

Den 9 juni 2024 stundar valet till Europaparlamentet i Sverige. Partierna har nu avslöjat sina toppkandidater inför EU-valet. Partierna ställer upp med tidigare partiledare, mediakändisar och samhällsdebattörer.

Tidigare partiledare Jonas Sjöstedt (V), mediakändisen Alice Bah Kuhnke (MP) och samhällsdebattören Alice Teodorescu Måwe (KD) är tre namnkunniga kandidater som toppar inför årets EU-val.

Jonas Sjöstedt

Jonas Sjöstedt.
Foto: V/Agnes Stuber.

Alice Bah Kuhnke

Alice Bah Kuhnke.
Foto: Miljöpartiet.

Alice Teodorescu Måwe.
Foto: Kristdemokraterna.

Alice Teodorescu Måwe petar tidigare EU-kandidaten Sara Skyttedal, efter flera interna stridigheter i Kristdemokraterna. Alice Teodorescu Måwe har tidigare bistått Moderaterna i arbetet med deras idéprogram ”Frihet och ansvar”, men byter nu alltså parti till KD.

Alla partier har inte kända förstanamn – om du inte är väldigt insatt i politik. Vissa partier har även kändisar längre ner på listan. Liberalerna har Anna Maria Corazza Bildt på en andraplats på sin lista. Miljöpartiet har före detta tv-meterologen Pär Holmgren och tidigare språkröret Isabella Lövin som andra- och tredjenamn. SD har samhällsdebattören Dick Erixon på tredje plats på sin EU-lista.

Här är de åtta partiernas toppnamn:

 • Centerpartiet: Emma Wiesner, född 1992 i Västerås (Västmanland). Emma är en civilingenjör och blev ledamot i Europaparlamentet 2021 efter att ha tagit över Fredrick Federleys plats.
  Mer om C-kandidaterna
 • Kristdemokraterna: Alice Teodorescu Måwe, född 1984 i Bukarest (Rumänien). Alice är en svensk jurist, lobbyist och debattör som tidigare var politisk redaktör för Göteborgs-Posten och huvudsekreterare för Moderaternas idéprogram.
  Mer om KD-kandidaterna
 • Liberalerna: Karin Karlsbro, född 1970 i Drottningdal (Uppland). Karin är Europaparlamentariker för Liberalerna sedan 2019 och har tidigare arbetat som hållbarhetschef och drivit eget företag.
  Mer om L-kandidaterna
 • Miljöpartiet: Alice Bah Kuhnke, född 1971 i Horda (Småland). Alice är en svensk politiker och tidigare tv-programledare, hållbarhetschef och generaldirektör. Bah Kuhnke var kultur- och demokratiminister mellan 2014 och 2019 innan hon valdes in i Europaparlamentet 2019.
  Mer om MP-kandidaterna
 • Moderaterna: Tomas Tobé, född 1978 i Gävle (Gästrikland). Tomas har bakgrund som egenföretagare och affärsman. Han har suttit i riksdagen mellan 2006 och 2019 och var partisekreterare för M mellan 2015 och 2017. Han är för närvarande ledamot av Europaparlamentet sedan EU-valet 2019.
  Mer om M-kandidaterna
 • Socialdemokraterna: Heléne Fritzon, född 1960 i Kristianstad (Skåne). Heléne var migrationsminister och biträdande justitieminister i Stefan Löfvens första regering mellan 2017 och 2019. Hon är för närvarande ledamot Europaparlamentet sedan valet 2019.
  Mer om S-kandidaterna
 • Sverigedemokraterna: Charlie Weimers, född 1982 i Hammarö (Värmland). Charlie är en svensk politiker som har representerat Moderaterna, Kristdemokraterna och nu Sverigedemokraterna. Han var kommunalråd i Hammarö mellan 2011 och 2014, då som kristdemokrat. Han är för närvarande ledamot av Europaparlamentet sedan EU-valet 2019.
  Mer om SD-kandidaterna
 • Vänsterpartiet: Jonas Sjöstedt, född 1964 i Göteborg (Västergötland). Jonas är före detta partiledare för Vänsterpartiet och en politiker med lång erfarenhet från både Europaparlamentet och Sveriges riksdag.
  Mer om V-kandidaterna
Annonser: