Annons:
Amanda Lind

Amanda Lind vill bli nytt språkrör för MP

Amanda Lind, tidigare kulturminister, ställer upp som kandidat till nytt kvinnligt språkrör i Miljöpartiet. Det avslöjar hon för Expressen.

Sedan Märta Stenevi meddelade att hon avgår som språkrör för Miljöpartiet spekuleras det i vem som ska ta över som kvinnligt språkrör. Amanda Lind är den hittills mest namnkunniga som ställer upp. Amanda Lind, född 1980 i Uppsala, har en bakgrund som legitimerad psykolog med en omfattande politisk karriär. Hon var Miljöpartiets partisekreterare från 2016 till 2019, innan hon blev kultur-, demokrati- och idrottsminister i Stefan Löfvens regeringar mellan 2019 och 2021.

Även Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen har meddelat att de ställer upp som kandidater till nytt språkrör, rapporterar Expressen. Däremot så kommer inte Alice Bah Kuhnke kandidera, meddelar hon själv via Instagram.

Miljöpartiet kommer att hålla en extra kongress den 28 april för att välja ett nytt språkrör. Beslutet, som fattades av partiets styrelse, kommer som en del av en samlad strategi för att stärka partiets ledarskap. Den digitala kongressen ska välja ett nytt språkrör sidan av det manliga språkröret Daniel Helldén.

I samband med tillkännagivandet om den extra kongressen startade Miljöpartiets riksvalberedning officiellt nomineringsprocessen för att föreslå en efterträdare till Märta Stenevi. Louise Arndt, ordförande för riksvalberedningen, underströk processens transparens och uppmanade alla medlemmar att delta i och följa beredningens arbete.

Annonser: