Annons:
Pil till vänster

Det blåser vänstervindar bland svenskarna

Sedan år 2020 har andelen väljare som identifiera sig som vänster ökat jämfört med högerväljare. Det visar årets Förtroendebarometer, som släpptes i dag.

Varje år mäter Medieakademin förtroendet som svenska folket har för olika samhällsaktörer. I årets mätning, som görs tillsammans med opinionsinstitutet Verian, framgår att svenska folket blir allt mer vänsterlutande i sina politiska åsikter. Så här ser det ut i undersökningen:

Graf som visar att vänsterväljare ökar i befolkningen.

Detta kan troligtvis förklara Socialdemokraternas fina opinionssiffror de senaste åren. Men enligt årets Förtroendebarometer ser det ut som att väljarnas kärlek till Socialdemokraterna är lite avtagande. Det är nämligen så att förtroendet för S minskar bland väljarna. Förtroendebarometern går inte på vad det kan bero på, men S har haft en hel del negativa skriverier om sig senaste tiden som kanske kan vara en delförklaring. Det har främst handlat om partiets kritiserade hantering av den kontroversielle riksdagsledamoten Jamal El-Haj, vilket bland annat SVT rapporterat om.

Så här har förtroendesiffrorna sett ut för partierna senaste åren:

Graf som visar att S får minskat förtroende bland väljarna.

I grafen ovan syns även att förtroende för Vänsterpartiet ökar något. Så nu kanske det finns goda möjligheter för Vänsterpartiet att göra ett skutt uppåt i opinionen och göra ett bra resultat i EU-valet som stundar framåt sommaren.

Läs den fullständiga rapporten hos Medieakademin

Annonser: