Över 120 partier ställer upp i EU-valet 2024. Utöver de etablerade partierna är det fyra mindre partier som enligt opinionsinstitutet Verian drar väljare inför Europaparlamentsvalet. Här kan du läsa mer om vad dessa partier står för.
I opinionsundersökningen SVT/Verian som publicerades i början av maj får ”Övriga partier” hela 4,2 procent. Bakom siffran ryms partibeteckningarna Folklistan, Alternativ för Sverige, Piratpartiet och Medborgerlig Samling. Det återstår att se om någon av dessa partier kniper några av Sveriges platser i EU-parlamentet inför mandatperioden 2024–2029.
Folklistan är en ny svensk valsamverkan grundad 2024 av influencern Jan Emanuel och Sara Skyttedal, tidigare Kristdemokraterna. Partiet förenar enskilda kandidater med olika politiska bakgrunder. De vill förändra EU från insidan för att gynna svenska intressen med fokus på att omförhandla Sveriges medlemskap och minska byråkrati och slöseri med skattemedel. De vill bland annat skrota asylrätten och skicka brottslingar till fängelser i andra EU-länder. Partiet har ett mandat i Europaparlamentet, då Sara Skyttedal blev invald som kristdemokrat 2019.
Alternativ för Sverige (AfS) grundades 2018 av tidigare medlemmar från Sverigedemokraterna. Partiet ligger på den yttersta högerkanten och kan kopplas till ideologierna nationalism, högerpopulism, nationalkonservatism och euroskepticism. AfS leds av Gustav Kasselstrand med Mikael Jansson som vice ordförande. Partiet förespråkar en strikt invandringspolitik med fokus på återvandring. Partiet vill avskaffa public service och presstöd samt att Sverige ska lämna EU. Trots att de tidigare ställt upp i val till Europaparlamentet har de ännu inte vunnit några mandat.
Piratpartiet grundades 2006 av Rickard Falkvinge och har en ideologi som betonar frihet, personlig integritet och anti-korruption. Partiet leds av Katarina Stensson. De har tidigare haft mandat i Europaparlamentet men förlorade dem 2014. Partiets mål inkluderar att skydda privatlivet, begränsa immaterialrätter, främja ett öppet internet, legalisera cannabis, införa basinkomst, samt arbeta för transparens och bekämpa korruption.
Medborgerlig Samling (MED) grundades 2014 av Anders Königsson som Borgerlig Framtid. De beskriver sig som ett liberalkonservativt parti. Partiet leds av Daniel Sonesson och betonar en liberal syn på individens rättigheter och ekonomisk politik, samt en konservativ syn på samhället och kulturen. Partiets mål är att sänka skatter, öka individuell frihet och begränsa invandringen. De förespråkar också minskade statliga åtaganden och en omförhandling av Sveriges EU-medlemskap. MED har ställt upp i Europaparlamentsvalet men har ännu inte vunnit några mandat.
Totalt är det drygt 120 partier som ställer upp till EU-parlamentet i 2024 års val, enligt Valmyndighetens webbplats. Hos Valmyndigheten kan du ta del av samtliga partibeteckningar, exempelvis partier som Kalle ankapartiet, Ond Kyckling Partiet, Nu får det fan vara nog, Kapitalism med vänligt ansikte och Mer Golf, Mindre Krångel.