Den 9 juni 2024 var det val i Sverige till Europaparlamentet. Nästa EU-val sker år 2029. Här på ideologi.se kan du läsa på om vad de svenska partierna tycker om EU, euron och unionens framtid.
Hitta på sidan
Valresultat 2024
Just nu pågår slutliga rösträkningen för EU-valet 2024. Sedan tidigare finns ett preliminärt valresultat som du hittar hos Valmyndigheten. Med det slutliga resultatet kommer även personkryssen att räknas. Förstå då vet vi säkert vilka politiker som kommer att skickas till EU-parlamentet från Sverige.
Preliminärt valresultat i EU-valet
Testa dina åsikter
Vet du inte vilket parti som matchar dina åsikter? Då kan du göra vårt EU-test. Där får du förslag på vilka partier som du kan läsa mer om inför valet till EU-parlamentet. Denna valkompass skiljer sig från andra då fokus inte är på enskilda sakfrågor, utan på inställningen till EU i stort och ideologiska frågor.
Vad handlar EU-valet om?
Valet handlar om vilka 21 politiker som ska representera Sverige i Europaparlamentet under mandatperioden 2024–2029. Våra EU-parlamentariker är med och beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet. De tar också beslut om EU:s budget och ska godkänna EU-kommissionen.
I Europaparlamentet finns det särskilda partigrupper. Våra svenska EU-parlamentariker tillhör i regel en europeisk partigrupp. Ofta så röstar parlamentariker i linje med sin egen partigrupp. Den största partigruppen i EU-parlamentet är Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater), som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör.
Vad partierna tycker om EU
Centerpartiet
Centerpartiet vill bland annat införa klimatlås på EU:s budget, utesluta odemokratiska länder och garantera aborträtten i hela EU. Partiets toppkandidat i EU-valet är Emma Wiesner. C tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.
Kristdemokraterna
Kristdemokraterna vill bland annat ha ett tryggt EU, se en fossilfri omställning med kärnkraft och verkar för ett livskraftigt jord- och skogsbruk. Partiets toppkandidat i EU-valet är Alice Teodorescu Måwe. KD tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.
Liberalerna
Liberalerna vill se ett starkare EU på många områden och vill inför euron som valuta i Sverige. Partiets toppkandidat i EU-valet är Karin Karlsbro. L tillhör partigruppen Renew Europe i EU-parlamentet.
Miljöpartiet
Miljöpartiet vill att EU för en kraftfull och ambitiös klimat- och miljöpolitik. Partiets toppkandidat i EU-valet är Alice Bah Kuhnke. MP tillhör Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen (G/EFA) i EU-parlamentet.
Moderaterna
Moderaterna vill se ett fritt och säkert Europa. Partiets toppkandidat i EU-valet är Tobias Tobé. M tillhör partigruppen Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) i EU-parlamentet.
Socialdemokraterna
Socialdemokraternas prioriterade frågor i EU-valet är säkerhet och sammanhållning, brottsbekämpning, ekonomi och miljö. Partiets toppkandidat i EU-valet är Heléne Fritzon. S tillhör Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet.
Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna vill att Sverige prioriterar sina egna intressen i EU och motsätter sig ökade maktöverföringar utan att folket först får säga sitt. Partiets toppkandidat i EU-valet är Charlie Weimers. SD tillhör partigruppen Europeiska konservativa och reformister i EU-parlamentet.
Sverigedemokraterna i EU-valet
Vänsterpartiet
Vänsterpartiet vill att EU främjar rättvis klimatomställning och trygga jobb. Partiets toppkandidat i EU-valet är Jonas Sjöstedt. V tillhör Vänstergruppen i Europaparlamentet.
Småpartier
Dessa partibeteckningar visar opinionsinstitut också samlar en mindre andel röster inför EU-valet (klumpas ihop som Övriga partier).
- Folklistan är en valsamverkan mellan olika kandidater (bland annat Jan Emanuel och Sara Skyttedal) enligt Wikipedia.
- Alternativ för Sverige är ett nationalistiskt parti enligt Wikipedia.
- Piratpartiet är ett frihetligt parti enligt Wikipedia.
- Medborgerlig Samling är ett liberalkonservativt parti enligt Wikipedia.
Ideologier om EU
Det finns olika idéer om hur mycket Sverige ska samarbeta med andra länder i Europa och hur den europeiska unionen (EU) ska utvecklas.